Hedonist » Specials » Sonteksten verklaard

Songteksten uitgelegd, hoe is de tekst ontstaan, betekenis

Naast het ritme en de melodie wordt een lied gevormd door zijn tekst. Vaak laten teksten niets te raden over en is meteen duidelijk wat de schrijver ermee wil zeggen. Aan liefdesliedjes van het niveau "ik hou van jou, ik blijf je trouw" is weinig te verklaren. Echter vaak hebben teksten een onderliggende betekenis ook al lijken ze op het eerste oog betekenisloze rijmelarij. Songwriters maken zich vaak meer druk over het feit of een tekst goed rijmt en lekker in het gehoor ligt zodat het nummer "catchy" is voor een groot publiek, dan over de diepere betekenis ervan. Toch zijn er ook genoeg voorbeelden van liedjes waar een schijnbaar onzinnige tekst een onderliggende boodschap verhult. Songteksten kunnen heel abstract en esoterisch zijn.

Fans

Fans zijn vaak zo idolaat van hun sterren en worden daarbij zo gegrepen door de songs dat ze in iedere tekst een onderliggende boodschap zien. In iedere zin horen ze een cryptische omschrijving die ontsleuteld moet worden.

Muziekcritici en deskundigen

Dan is er de groep muziekcritici en zogenaamde deskundigen die zo goed op de hoogte zijn van wat de songwriter beweegt dat zij zijn teksten kunnen doorgronden. Zo worden aan de meest onzinnige teksten een diepere zin gegeven. Wonderbaarlijk is hoe zo een breed spectrum aan verschillende verklaringen ontstaat die niet zelden ver uit elkaar liggen.

De artiest zelf

De songwriter zelf is natuurlijk de aangewezen persoon om de versleutelde boodschap te onthullen. Maar wil hij dat altijd? Het is veel leuker om een zweem van mysterie rond zijn nummer te laten hangen en de toehoorders te laten gissen. Hoe meer er gespeculeerd wordt over de ware betekenis van een songtekst hoe interessanter hij wordt. Dat is waarom dat zo veel klassieke rocknummers een ware mythische status hebben gekregen.

Het blijft fascinerend om te lezen hoe een song tot stand is gekomen en welke betekenis er door de jaren aan is gegeven. Maar bedenk, vaak is er niet meer dan gewoon de nonsens tekst die je hoort.

Hotel California - The Eagles

Hotel California is het titelnummer van de gelijknamige LP van de Amerikaanse rockband The Eagles. De muziek is geschreven door gitarist Don Felder en de tekst komt van Glenn Frey en Don Henley. De LP…

Bohemian Rhapsody - Queen

Bohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Opera, van de Britse rockband Queen. Toen het nummer op single werd uitgebracht gr…
The Wall - Pink Floyd

The Wall - Pink Floyd

De Britse rockband Pink Floyd bracht in 1979 het album The Wall uit. Het is, met een wereldwijde verkoop van 30 miljoen exemplaren, het best verkochte dubbelalbum aller tijden. De samenstelling van di…
Gepubliceerd door Hedonist op 13-04-2015, laatst gewijzigd op 19-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.